You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

print article Print article

Energy turnaround made affordable

 

Architects: bogevischs buero

The residential buildings designed by bogevischs buero are part of a new development comprising a total of 142 apartments in the Hollerstauden district of Ingolstadt, Bavaria. Among other things, they were designed to undercut the energy requirements of the German Energy Savings Ordnance (EnEV) 2007 by at least 40% while, at the same time, exceeding the cost limit for publicly-funded social housing by no more than 10%. More than 50% of their heating energy will be generated by a large solar thermal array on the roofs.

The walls and floors of the two to three-storey residential buildings consist mainly of load-bearing cross-laminated timber elements. These protrude on the exterior towards the private gardens to form balconies, which have been thermally upgraded by simply adding tapered insulation on their upper side.

The access balconies, on the other hand, are made of concrete (mainly for fire protection reasons) and are thermally separated from the living space. Likewise, the (unheated) underground car park is also made of concrete and thermally separated from the ground floor apartments.

Tags:
This article is taken out of the following magazine:
GREEN G1/2012

green 1/2012

See magazine
Product teaser
Advertisement

ARCHITECTURE & DESIGN

Detail Newsletter

We will keep you informed about international projects, news on architectural and design topics, research and current events in our newsletter.