You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

print article Print article
Technology Centre in Saint-Lô, Randja - Farid Azib Architects, Photo: Luc Boegly

A Bastion of Knowledge: Technology Centre in Saint-Lô

At first glance, the technology centre on the outskirts of Saint-Lô in Normandy resembles a foreign body in the flat landscape. However, Farid Azib and his Paris architecture studio, Randja, were inspired entirely by the local surroundings, such as the mighty city walls of the nearby département capital. Another source of inspiration came from the many concrete structures erected in and around Saint-Lô after the bombings of the Second World War.

The new building, which stands on the edge of a technology park, unites coworking offices, event venues, exhibition spaces and an auditorium for 280 people. The code name “Fort”, with which Randja baptized the project, fits to the program: with the one exception of the lecture hall, all the centre’s functions face the large inner courtyard and two smaller atria. Outside, they are encompassed by imposing concrete walls, double-layered in their insulated areas. Set into these walls, rotating gabions, or wire cages filled with stones, open up the passageway to the inner courtyards.

The exposed concrete of the exterior and interior walls was, without exception, poured on site; Azib explicitly wanted to work without prefabricated elements. This makes it all the more astounding just how perfectly the dimensions of all the components of the building shell fit together. The width of the door leaves corresponds to the double breadth of the panels: in turn, this corresponds to the axial measurements of the post-and-beam façades. On the upper level, the latter are flush with the exterior wall; however, on the lower level they have been added to the concrete structure and are flush with the interior side.

Inside, the architects wanted to do without corridors when they could, which is why larger areas, when possible, are directly beside smaller, more intimate zones. On both sides of the entrance gate, two entrance halls open up to lead visitors on to open office areas and event rooms. The upper storey is accessed either via a large, outdoor stairway or two indoor staircases. Here, apart from the auditorium, the spatial structure has a smaller scale; it is devoted to individual offices and smaller meeting rooms.

Kurze Werbepause

Further Information:

planning of structural framework: Alpha BET

Current magazine
DETAIL 12/2020
DETAIL 11/2020

Concrete Construction

See magazine
Product teaser
Advertisement

ARCHITECTURE & DESIGN

Detail Newsletter

We will keep you informed about international projects, news on architectural and design topics, research and current events in our newsletter.