You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

print article Print article

Art on Wheels: Studio cabins in England

Each of the wheeled cabins has its own function. While The Study serves as a private studio house, The Workshop is a publicly accessible structure where artists can display their work. This concept is intended to foster interaction between artists and the public; it also blurs the line between public and private space.

The cabins were prefabricated and assembled in only 11 weeks. The floor plan of both The Study and The Workshop reflects the 2 x 10 m loading area of the trucks that transport them to a new location every six months. From the road, they are moved by tractor trailer to the middle of a meadow or field along the coast.

In the choice of materials, the architects preferred a durable, weatherproof and environmentally friendly cladding. Both cabins are covered with Accoya wood charred using the Shou Sugi Ban method. This gives the façade not only its distinctive texture, but also makes the wood extremely durable and resilient. The interior has also been done exclusively in wood. The Study is wired for electricity by means of a solar panel on the roof; it is heated with a wood stove. The Workshop collects and filters rainwater, providing a source of fresh water for the artist in residence.

The two wooden cabins are connected by a rust-resistant steel platform that can be rotated with a hand crank – a complete rotation takes about six minutes. This means that artists can change the perspective of the little house according to their desired view of the surroundings. In the same way, the cabins can be turned away from direct sunlight in order to prevent overheating.

FCBStudio’s Observatory project not only obscures the border between interior and exterior, private and public. It also combines the modest outfitting of a camper caravan with innovative, elegant design. Furthermore, these temporary living spaces are made even more attractive by their individuality: residents themselves can determine the view, the amount of sunlight and the relationship and degree of interaction with the second structure.

Kurze Werbepause

Current magazine
DETAIL 9/2019
Housing in Rural Areas, DETAIL 9/2019

Housing in Rural Areas

See magazine
Product teaser
Advertisement

ARCHITECTURE & DESIGN

Detail Newsletter

We will keep you informed about international projects, news on architectural and design topics, research and current events in our newsletter.