You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

print article Print article
extrastudio, Weingut, Vendas de Azeitão

A miracle of space within old walls: house in Azeitão

The wide building volume with its slightly raised gable end, the somewhat weatherbeaten roof tiles, the characteristic porthole window in the gable: only a few signs reveal that the house by Lisbon architects extrastudio, which is located in the town of Azeitão, is actually an older building. It belongs to a wine-growing estate established by the grandparents of the current owner at the beginning of the 20th century.

Azeitão lies on the edge of a large nature preserve a half hour’s drive south of Lisbon. The house stands a bit set back from the street and abuts a garden with orange trees to the west. To the north and east, its exterior walls stand directly on the border of the property, meaning they were to remain without windows.

However, in order to open the house to its environment, the architects added two large openings to the building’s shell: the 14-metre-wide west-facing ground-floor façade has been completely glazed, with the effect that the living space and garden flow seamlessly into each other. In the northeast corner, a small courtyard has been created inside the old walls. This lets light into the darkest area of the house. The desire for more daylight influenced the choice of materials as well: keeping the floors, walls and ceilings in white reflects the light. In many places, the architects have installed mirrored partition walls in order to enhance the visual quality of the space.

As in most houses the living area, kitchen, dining room and powder room are on the ground floor, while the bedrooms and two bathrooms are one floor up. The attic is designed as an open, undelimited gallery; its light comes through two skylights. Because the spaces on the first upper level do not take up the entire area of the house, in many places there are vertical spaces extending from the ground floor to the roof.

Large sections of the existing building have found new use in one form or another. The old roof truss has been reworked into terrace planks; the new truss has been covered with the old roof tiles. For the façade, the new plastering had to harmonize as well as possible with the remnants of the old plaster and mortar. Along with a manufacturer from the region, the architects developed a smooth plaster based on lime and pozzolan, which becomes increasingly hard with prolonged contact with the oxygen in the air. This plaster is dyed red and does not need to be painted. According to the humidity, Its hue changes from dusty rose to dark red; when it rains it is nearly black.

Kurze Werbepause

Further information:

Team: 
João Caldeira Ferrão, João Costa Ribeiro, Madalena Atouguia, Daniela Freire, Maria João Oliveira, Sónia Oliveira, Tiago Pinhal, Rita Rodrigues
Landscapearchitects: Oficina dos Jardins - Sónia Caldeira, Ines Bordado
Planning of structural framework; TGA-planning, building physics, acoustics: PRPC Engenheiros
Electro planning: Mário Andrade
Contracting business: Sequeira e Serra
Brutto area: 360 m2
Costs: € 220.000

Current magazine
DETAIL 1+2/2018
Timber construction, DETAIL 1+2/2018

Timber construction

See magazine
Product teaser
Advertisement