You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

print article Print article
Primary School in Zarren, FELT, Zarren, Belgium, Photo: Stijn Bollaert

A Learning Barn: Primary School in Zarren

In Flanders, the difference between “architecture without architects” and “architecture with architects” is not particularly striking. Many architects of the region have made it their trademark to refine and distort the building techniques of anonymous houses and storage sheds in their designs. In their turn, the Felt studio applied this strategy to a school expansion in Zarren, a town near Bruges.

The new building stands at the heart of the town but beyond the main road, among the single-family dwellings and barns behind the old school building. On the façade, grey and pink exposed concrete, grey fibre-cement shingles and yellow brick work together to create a pastel-coloured collage of materials. Wide, tiled saddle roofs link the new structure to its village context.  

In the floor plan, the school expansion forms a large L with a two-storey stairway as the connecting elbow. On the east side, the double gable of the gymnasium, which features large barn doors, forms a dynamic counterpoint to the old school building.

The shape of the saddle roof is perceptible in all the interior spaces, while the material palette of the exterior - exposed concrete in grey and pink - continues indoors, where it is complemented with light-coloured wooden surfaces, perforated plasterboard ceilings and flooring in vivid shades of green and blue.

Kurze Werbepause

Further Information:

Landscape architects: Studio Basta

Current magazine
DETAIL 12/2020
DETAIL 11/2020

Concrete Construction

See magazine
Product teaser
Advertisement

ARCHITECTURE & DESIGN

Detail Newsletter

We will keep you informed about international projects, news on architectural and design topics, research and current events in our newsletter.