SEP

Volcano Centre by Földes László.

Photos: Tamás Bujnovszky.

Hungarian architect, Földes László, designed the Volcano centre to resemble the logic of the volcano, but not its form.

Visitors to the building enter deep within its core, where they follow various possible routes rising through the building, whilst learning about the forces that created Sag mountain, on which the building stands, and other volcanoes as well.

This journey through the exhibition culminates in the viewing tower where the beauty of the mountain is revealed as a view over the landscape. The entire journey is analogous to the flow of magma through its vent culminating in the eruption that forms the mountain. Read more

Posted in architecture, Interior design, materials | Tagged , , , | Comments Off

SEP

One for the road… an office building by Vaillo + Irigaray.

Photos: Jose Manuel Cutilas.

When the local highways department wanted a new headquarters building located in Navarra, Spain, they commissioned architects Vaillo + Irigaray who brought wit to a simple office building. They created a sunscreen made from rusty steel sections and gabion walls filled with shredded tyres.

Read more

Posted in architecture, materials | Tagged , , , , | Comments Off

SEP

Mechanized orchestra created from decommissioned guns by Pedro Reyes.

The artist Pedro Reyes’s understanding of guns is such that with them, he can make music!

He acquires guns that were seized from drug cartels by the Mexican army before he modifies and reconfigures them to create musical instruments. The eight new instruments featured here, add to his growing mechanised orchestra.

The project known as “Disarm” is a collaboration with several musicians and Cocolab, a media studio in Mexico City. Read more

Posted in Art, design, materials | Tagged , , , , | Comments Off

SEP

Townhall for Kiruna, Sweden by Henning Larsen Architects.

Images: Henning Larsen Architects.

Congratulations to the good burghers of Kiruna, Sweden, in their choice of Henning Larsen Architects to design their new town hall. The architects teamed-up with Tema Landscape Architects, WSP Engineers, and Designers UiWE to win the competition.

The scheme has two key components: a crystal-like inner form, a reference to the large iron ore deposits found in the area, and an exterior ring, metaphorically and physically protecting the inner form. Read more

Posted in architecture, competitions | Tagged , , | Comments Off

SEP

The Square: An exploration of conformity by Seokmin Ko.

Photos: Seokmin Ko.

In this series of photographs the Korean artist Seokmin Ko uses a mirror to partially conceal whoever is hiding behind it. The context varies from natural or agricultural surroundings to roads, inside, and outside buildings. It is often difficult to see the mirror, but protruding past it are always the hands of the person concealed. Read more

Posted in Art, Photography | Tagged , , | Comments Off