Print page
-

Topics

Architecture | Topics

St Ambrose College – School Without Corridors

The brief for the Catholic school called for a design that represented the client’s aspirations to create an open and inclusive environment for students and staff.

Architect: Sheppard Robson
Location: Wicker Lane, Altrincham WA15 0HE, UK

St Ambrose College in Altrincham, central hall with stairs

Photo: Hufton and Crow

St Ambrose College in Altrincham, central hall with stairs

Photo: David Ardill

St Ambrose College in Altrincham, site map

Site map: Sheppard Robson

The building’s compact plan takes the form of a Celtic cross, reflecting the identity of the school whilst also creating a structure that encourages a flexible and efficient use of space.  At the centre of the cross is a large, multifunctional space; used for teaching, performances, assemblies, and dining. So, the centre of the building also forms the social heart of the school. The central space is cathedral-like in its volume, visible from all points, and provides access to all teaching areas, dispensing with the need for internal corridors that are often associated with bullying.

St Ambrose College in Altrincham, Ground floor plan

Ground floor plan: Sheppard Robson

St Ambrose College in Altrincham, First floor plan

First floor plan: Sheppard Robson

St Ambrose College in Altrincham, Second floor plan

Second floor plan: Sheppard Robson

Different layers of learning spaces are arranged concentrically around the central space, with learning areas becoming more private as you move further from the centre. By moving away from conventional circulation spaces, the design encourages variation in how people move within the building and this leads to more social encounters between pupils and staff during the day. The typical horizontal split between floors has been dissolved by creating visual connections between all levels and Spanish steps further enhancing this connectivity.

St Ambrose College in Altrincham, section

Section: Sheppard Robson

St Ambrose College in Altrincham, central hall

Photo: Hufton and Crow

St Ambrose College in Altrincham, central hall

Photo: Hufton and Crow

The interior spaces have been designed so there is little segregation between staff and pupils. Staff areas are positioned in the cantilevered areas around the central space, offering passive supervision of the central space. The lack of barriers between student and staff is also felt in the dining areas, where everyone eats together, further encouraging an ethos of openness. 

St Ambrose College in Altrincham, niche

Photo: David Ardill

St Ambrose College in Altrincham, seating

Photo: David Ardill

As well as staff areas, the cantilevered platforms on the upper levels house library and ICT facilities. The four wings of the building are on two levels, with eight distinct learning faculties for Mathematics, English, Science, Languages, Humanities, Technology, Theology and Sport. The sports hall, overlooking the grounds, is suspended over a new swimming pool. The positioning of the sports hall is due to site constraints to maintain an operational playing field whilst construction and demolition were underway.

St Ambrose College in Altrincham, swimming pool

Photo: Hufton and Crow

St Ambrose College in Altrincham, façade

Photo: Hufton and Crow

St Ambrose College in Altrincham, façade detail, bricks

Photo: David Ardill

St Ambrose College in Altrincham, façade with windows

Photo: David Ardill

St Ambrose College in Altrincham, elevation east

Elevation East: Sheppard Robson

St Ambrose College in Altrincham, elevation south

Elevation South: Sheppard Robson

The design was in a sensitive planning area with a curved plan form minimizing the visual impact of the building from the road. The external treatment of glazed brick and render has been composed to accentuate the circular form and is punctuated by picture windows which vary from classroom to classroom, offering variation to the learning spaces throughout the day.

Advertisement

Related articles
Architecture

DETAIL Prize 2014 - the winners have been chosen

The Danish Maritime Museum by BIG is awarded with the Jury's Prize. The winner of the Readers' Prize was the ...

mehr
Architecture

A Holiday Among the Ruins: Astley Castle

S. 416

With a budget of 2.5 million pounds and a fine feeling for detail, the neglected castle has now been reborn ...

mehr
Architecture

Vertical shop window: Gallery space in Manchester

S. 286

An extensive system of stairs and ramps transects an expansive new gallery space at Manchester School of Art and fosters ...

mehr