Print page
-

Topics

Architecture | Topics

Metallic Skin: Day Care Centre in Essen

"Miniapolis" is a day care centre located on the premises of ThyssenKrupp AG that opened in August 2012. The structure is encased in a perforated stainless steel façade. The facility, which operates on the principles of the Reggio Emilia approach, offers space for six mixed-age groups and is intended for about 100 children from the age of 4 months to school starting age.

Architects: JSWD Architekten, Cologne, Chaix & Morel et Associés, Paris
Location: ThyssenKrupp Allee 1, D-45143 Essen

Day Care Centre in Essen, Germany

Photograph: Thomas Lewandovski

Following the design principle of the ThyssenKrupp Quarter, the day care centre is a clear geometrical construction. Ground floor recesses and upper floor loggias structure the façade areas.

The "rough shell" of the metallic envelope of the new building is formed by vertically oriented, corrugated stainless steel sheets. The outer contour of the building structure is clad with these perforated panels, which are arranged to create fluent transitions to their vertical and horizontal neighbours.

Day Care Centre in Essen, Germany

Photograph: Thomas Lewandovski

Day Care Centre in Essen, Germany

Photograph: Thomas Lewandovski

In contrast to the rugged outer skin of the building, the surfaces in the interior "warm core" are smooth and light. The fact that the day care centre operates on the basis of the special educational approach developed in the Italian Emilia Region influences the architecture and interior design significantly. A central idea of this educational philosophy is that the development of the enquiring minds of young children, their natural curiosity and joy of learning should be supported in a sensitive manner and in a variety of different ways. This is reflected by the broad space allocation programme of the new building.

Day Care Centre in Essen, Germany

Photograph: Thomas Lewandovski

Day Care Centre in Essen, Germany

Photograph: Thomas Lewandovski

Day Care Centre in Essen, Germany

Photographs: Thomas Lewandovski

Day Care Centre in Essen, Germany

The two-storey building has a square footprint with a side length of 32.50 m. A covered piazza located in the centre of the building is surrounded by a symmetrical arrangement of three group areas and one staff area. The inner courtyard is the place of joint actions – the meeting place. Six group rooms are accommodated on two storeys around this "village square". A library, a wood workshop and a studio are additional features. The spaces are intended to offer a sense of security, but also challenges. Platforms, galleries and many other interesting details encourage the children to discover the world with all their senses.

Day Care Centre in Essen, Germany

Photograph: Thomas Lewandovski

Day Care Centre in Essen, Germany

Section. Diagram: JSWD Architekten / Chaix & Morel et Associés

Day Care Centre in Essen, Germany

Ground floor plan. Diagram: JSWD Architekten / Chaix & Morel et Associés

Day Care Centre in Essen, Germany

Photograph: Thomas Lewandovski


For other projects on the topic "Building for Children", please see DETAIL Concept 2013/3.

Day Care Centre in Essen, Germany

Photograph: Thomas Lewandovski

Project data

Client: ThyssenKrupp AG
User: BsE, DRK Landesverband Nordrhein (Non-profit welfare organisation for social care facilities, German Red Cross, North Rhine regional branch)
GFA: 2,100 m² Completion: August 2012
Façade construction: Lummel GmbH & Co KG, Karlstadt
Façade metal sheets: Fielitz GmbH, Ingolstadt

Further information:
www.jswd-architekten.de

 

Advertisement

Related articles
Architecture

Fear of the void? Not at the patisserie and apartment designed by Yuko Nagayama

A patisserie that presents fine pastries in elegant form, topped by a concrete volume that seems to hover above.

mehr
Architecture

A Complex Twisting Syntax: New Research Pavilion at the University of Stuttgart

Over eighteen months, the project was realized by research assistants and students comprising an interdisciplinary team.

mehr
Architecture

Vertical shop window: Gallery space in Manchester

S. 286

An extensive system of stairs and ramps transects an expansive new gallery space at Manchester School of Art and fosters ...

mehr