Print page
-

Topics

Architecture | Topics | Magazine 1+2/2014

Guided Light: Residential Building in Toyokawa

Despite façades without a single opening and being located on a heavily shaded plot, the residential building by mA-style Architects in Toyokawa is flooded with daylight. Thanks to skilful guiding of sunlight into the building and use of reflective inner walls, the interior is airy and full of light.

Architect: mA-style architects, Japan
Location: Toyokawa-City, Aichi, Japan

Residential Building in Toyokawa

Photo: Kai Nakamura

The building site is situated on plot shaded to the south by a two-story building right next to it. For this reason the architects Atsushi Kawamoto and Mayumi Kawamoto wanted to create a house that would receive as much daylight as possible for the interior. The building, with its white façade in large wooden panels, initially creates a withdrawn and fairly closed-off impression.

Residential Building in Toyokawa, site map

Site map: mA-style architects

A skylight outlines the roof at the top of the approximately square cube, letting in sunlight to the interior, where it is divided by lower-lying roof beams and reflected and diffused by slightly angled clapboard walls. The soft and evenly distributed light fills the entire inner space and to an extent also frames it.

Residential Building in Toyokawa, living room

Photo: Kai Nakamura

Residential Building in Toyokawa, sunlight

Photo: Kai Nakamura

Residential Building in Toyokawa, kitchen

Photo: Kai Nakamura

Kitchen, bathroom and work spaces are set below the outline formed by the skylight. Privacy, seclusion and storage are provided for in four boxes of differing sizes and arranged in seemingly haphazard fashion. The pathways and open spaces formed between them are conceived as communication and public zones. 

Residential Building in Toyokawa, exploded drawing

Exploded drawing: mA-style architects

Residential Building in Toyokawa, section

Section: mA-style architects

Residential Building in Toyokawa, ground floor plan

Ground floor plan: mA-style architects

Residential Building in Toyokawa, loft floor plan

Loft floor plan: mA-style architects

Residential Building in Toyokawa, common area

Section: mA-style architects

Residential Building in Toyokawa, eating area

Photo: Kai Nakamura

This "living platform" is set off from the circumferential "work corridor" in terms of height and material by a low wooden plinth that differentiates the private and communal area from the concrete path-like perimeter. The building has no doors apart from the entrance ones, and ladders provide access to the openings on the second level of the box rooms. 

Residential Building in Toyokawa, entrance

Photos: Kai Nakamura

Residential Building in Toyokawa, working area

The configuration of the interior space is somewhat reminiscent of a small town within a larger one, with the public zones and passageways fulfilling the function of plazas or paths between the cubes grouped around them like small houses. It was in this way that the architects sought to imbue the house with flexibility and a diversity of uses for its occupants. 

Residential Building in Toyokawa, view on the roof of the sleeping room

Photo: Kai Nakamura

Residential Building in Toyokawa, view on the working area

Photo: Kai Nakamura

Residential Building in Toyokawa, ceiling beams

Photo: Kai Nakamura

More timber construction projects in DETAIL 1+2/2014.

Advertisement

Architecture

Added Value from Subtraction: A Single-Family Dwelling in Germany

S. 746

This new construction, designed by Unterlandstättner Architekten, distinguishes itself from the rest as a sculptural creation.

mehr
Architecture

A generous feeling of space: From garage door to premium facade

S. 754

In Zurich a new building complex was completed in which some of the windows can be opened all the way ...

mehr
Architecture

A Holiday Among the Ruins: Astley Castle

S. 416

With a budget of 2.5 million pounds and a fine feeling for detail, the neglected castle has now been reborn ...

mehr