Print page
-

Topics

Architecture | Topics

Antiquities Museum of Piraeus

The new Antiquities Museum of Piraeus is conceived through a spatial inversion, this industrial typology is reinvented as a cultural destination. The architect’s interest lies not only in the complex program of the museum, but in the site’s unexploited urban potential as a civic link. Transformed into an iconic, world class museum, the building’s openness activates the Cultural Coast District.

Architects: PAR
Engineer: ARUP
Location: Piraeus, Athens, Greece

Antiquities Museum of Piraeus
Antiquities Museum of Piraeus

Transverse section

Antiquities Museum of Piraeus

Longitudinal section

A system of void spaces introduces a spatial configuration that brings daylight to public areas whilst engaging the surrounding urban context. Selective erasure ensures that treasured qualities of the concrete silo structure will be retained and adapted into the new use. At moments of subtraction, the cartesian grid of the silo building translates into a new contoured geometry expressing the old in a new way.

Antiquities Museum of Piraeus

Floor plan ground level

Antiquities Museum of Piraeus

Floor plan second level

Antiquities Museum of Piraeus

Floor plan fifth level

Antiquities Museum of Piraeus

Floor plan seventh level

Antiquities Museum of Piraeus

Solar access and daylighting

Antiquities Museum of Piraeus

Water harvesting + reuse

Antiquities Museum of Piraeus

Ventilation

Antiquities Museum of Piraeus

Materials + energy

Antiquities Museum of Piraeus

Pool above entry

Interacting with its surroundings, the new museum opens up to the eastern plaza and pedestrian pathway. As an addition to the other buildings in the district, an essential component of the design involved creating a robust public space at the top of the museum—visually connecting the Cultural Coast to Piraeus and Athens at large. The roof is activated by a reflecting pool suspended above the eastern entrance. Seawater from the pool doubles as a passive cooling element as its circulated within towers integrated into the original grain silo structure.

Antiquities Museum of Piraeus

Plaza at night

Antiquities Museum of Piraeus

Event on the plaza

Antiquities Museum of Piraeus

Roof terrace

The museum’s exhibitions are combined in a continuous loop which spirals from the lobby to the upper level public space. This organization provides many possibilities for different exhibition spaces and techniques: interior/ exterior, covered/ open, dark/ light, intimate/ public. The large public voids enable antiquities to be viewed from differing vantage points stimulating visitor interaction.

Antiquities Museum of Piraeus

Lobby

Antiquities Museum of Piraeus

Grand void

Antiquities Museum of Piraeus

Grand gallery

The museum program is concentrated in three program blocks: exhibitions, curation and administration. The programs are linked by three interconnected atriums which shape the museum’s public space whilst opening the building to it’s surroundings. Monumental vertical circulation is integrated into the existing structural grid along the east elevation. Multiple circulation cores provide shortcuts for visitors to jump off the linear exhibition narrative to direct points of interest.

Antiquities Museum of Piraeus

Three program blocks: exhibitions, curation and administration

Antiquities Museum of Piraeus

Three interconnected atriums

Antiquities Museum of Piraeus

Exhibition axes

Antiquities Museum of Piraeus

Exhibition axes are combined in a continuous loop which spirals from the lobby to the uppel level public space.

Exhibition and visitor circulation

Project data

Client: Piraeus Port Authority & Ministry of Culture
Status: 2012 competition
Area: 14,000 m²
Environmental: ARUP, Russell Fortmeyer

14.02.2013

Advertisement