Print page
-

Topics

Architecture | Topics | Magazine 4/2014

Vertical shop window: Gallery space in Manchester

An extensive system of stairs and ramps transects an expansive new gallery space at Manchester School of Art and fosters interdisciplinary exchange.

Architects:
Feilden Clegg Bradley Studios, London
Location: Higher Ormond St, Manchester M15 6BG, UK

Manchester School of Art, Feilden Clegg Bradley Studios, gallery

Photo: Hufton + Crow

Manchester School of Art was established in 1838 to strengthen the competitiveness of regional crafts and branches of industry and lead them onto the international marketplace. This objective is still of validity today. The second oldest art school in Great Britain still helps bridge the gap between education and professional life and last year celebrated its 175th anniversary. 

Manchester School of Art, Feilden Clegg Bradley Studios, sitemap

Sitemap: Feilden Clegg Bradley Studios

Manchester School of Art, Feilden Clegg Bradley Studios, facade

Display window to the city

Manchester School of Art, Feilden Clegg Bradley Studios, facade

Photos: Hufton + Crow

A multifunctional extension attracted plenty of attention right on time for the jubilee. The seven-floor building, which fulfils the purpose of linking the school's design studio with its arts tower building, features a spectacular gallery space that rises through all the storeys, thus ensuring internal exchange and outer presence behind the visually reticent facade. 

The new gallery acts as a huge shop window and in its sheer visibility signalises the greatest possible openness while encouraging interest in the creative work that goes on behind the façade. In a modern interpretation by Feilden Clegg Bradley, the typology takes its inspiration from the traditional warehouses of Manchester's 19th- century heyday centred on the textile trade.

Manchester School of Art, Feilden Clegg Bradley Studios, café

Café at the entrance, photo: Hufton + Crow

Manchester School of Art, Feilden Clegg Bradley Studios

Informal communication, photo: Hufton + Crow

The vertical articulation of the space is an integral part of the concept and seeks to break down traditional hierarchies and foster creative collaboration between the individual areas of study.      

The commonalities of the various disciplines are stressed by opening up the space as far as possible and according the same significance to each one of the subject areas. Numerous ramps and bridges cross the space, serving as informal "short cuts" between fashion and film, art and architecture, graphics and photography in order to foster interchange between these disciplines. The formally accentuated box-type lattice girders in steel and wood are an explicit call to communication and exchange.  

Manchester School of Art, Feilden Clegg Bradley Studios, Design Studio

View into the adjacent design studio, photo: Hufton + Crow

Manchester School of Art, Feilden Clegg Bradley Studios, Design Studio

Photo: Hufton + Crow

Manchester School of Art, Feilden Clegg Bradley Studios, upper floor plan

Upper floor plan, (1) Entrance reception, (2) Cafe, (3) Design Studio, (4) Staff workspace, (5) Meeting room, (6) Studio base room, (7) Workshop, (8) Stationery shop, (9) Seminar room, (10) Art studio, (11) Photography studio, Diagram: Feilden Clegg Bradley Studios

Manchester School of Art, Feilden Clegg Bradley Studios, ground floor plan

Ground floor plan

The extension building designed by Feilden Clegg Bradley acts as a spatial hybrid in that it is an art studio, workshop and exhibition space in one, plus on open days the tightly-choreographed space becomes an interactive forum for contact and networking.

Manchester School of Art, Feilden Clegg Bradley Studios, Design Studio

Show-Modus: Studentes present their works, photo: Hufton + Crow

Manchester School of Art, Feilden Clegg Bradley Studios, Design Studio

Photo: Hufton + Crow

Manchester School of Art, Feilden Clegg Bradley Studios, Design Studio

Section: Feilden Clegg Bradley Studios


In an eight-minute film, students, architects, planners and faculty staff talk about the refurbishment and building measures at Manchester School of Art:

„Our new building was a chance to design a space, that celebrates the inter-relation of our various fuzzy edged disciplines and encourages our 21st century students to work alongside each other and enjoy the crossover rather than concentrating always on the differences. It is also a building that is proud of its product and shows the work to everyone who everything is relevant...It’s a hugely exciting arena where anything is possible and everything is relevant.”
(David Crow, Dean of the Faculty of Arts and Design)

Manchester School of Art, Feilden Clegg Bradley Studios, Werkstatt

Open workrooms, Photo: Hufton + Crow

Manchester School of Art, Feilden Clegg Bradley Studios, Design Studio

Photo: Hufton + Crow

Manchester School of Art, Feilden Clegg Bradley Studios, Galerieraum

Photo: Hufton + Crow

Manchester School of Art, Feilden Clegg Bradley Studios, Galerieraum

Photo: Hufton + Crow

Manchester School of Art, Feilden Clegg Bradley Studios, Ausstellungsobjekte im Galerieraum

Gallery = exhibition room, Photo: Hufton + Crow

Manchester School of Art, Feilden Clegg Bradley Studios, Galerieraum

Photo: Hufton + Crow

Manchester School of Art, Feilden Clegg Bradley Studios, Betonstütze mit Prägung

Photo: Hufton + Crow

Manchester School of Art, Feilden Clegg Bradley Studios, Arbeitsatmosphäre

Photo: Hufton + Crow

Manchester School of Art, Feilden Clegg Bradley Studios, Rampen und Stege aus der Untersicht

Photo: Hufton + Crow

Conclusion
Thanks to a lively combination of spatial multifunctionality and an associative form idiom, Feilden Clegg Bradley Studios have created a new, architecturally exciting gallery space that celebrates the commonalities of the various disciplines as its central motif while exuding openness and literally building bridges to encourage conceptual crossover. 

 

Client: Manchester Metropolitan University

Structural engineering: Arup
Project management: Turner & Townsend
General contractor: Morgan Sindall
Landscape architecture: Dan Pearson Studio
 
Cost: £23,000,000

Advertisement

Architecture

Wrapped in netting: Holiday home on Texel island

It can be seen as a positive exception to the rule when a touristically motivated project takes a stance against ...

mehr
Architecture

Compostable walls: Straw-bale house in Dornbirn

In the planning for a residential building in Dornbirn, Austria, Georg Bechter Architecture has come up with a convincing solution ...

mehr
Architecture

Staged reinterpretation: Row house rehabilitation in Shanghai

The architects wanted to keep the "spirit" of the house alive on the one hand, and yet replace the historic ...

mehr