Print page
-

Topics

Architecture | Topics

Silence and Light: Quaker Meeting House and Arts Center

With a minimum of means, this project transforms a non-descript 1950s gymnasium into a Quaker Meeting House and Arts Center serving the entire middle and upper school community at Sidwell Friends School. The building program includes a worship space, visual art and music rooms, and exhibition areas. The essence of Quaker Meeting, and thus the meeting house itself, is silence and light. Architecturally this is achieved by filtering light and sound through architecture, landscape, structure, and systems arranged in successive concentric layers around a central source of illumination, both literal and spiritual.

Architect: KieranTimberlake
Location: Sidwell Friends School, 3825 Wisconsin Ave NW, Washington, DC 20016, USA

Quaker Meeting House and Arts Center, façade and garden in the evening

Photo: Michael Moran Studio

Quaker Meeting House and Arts Center, façade in the evening

Photo: Michael Moran Studio

The K-12 Quaker school transformed the building into a contemplative space for worship, with additional facilities for art and music instruction. The former gymnasium had been used as a makeshift worship space for more than a decade. Its location on campus was ideal, its acoustics and architecture were not.

Decisions about space, light, and materials were inspired by the Quaker tradition. Daylight was used to organize the space. The meeting house is focused on a central focal point illuminated from above, with targeted views to the gardens and soft filtered light also coming through on all sides. The materials palette was limited to only wood and plaster. In old meeting houses wood is often used in places where it may be touched. After centuries, it retains its integrity and character. In the new meeting house, oak from long-unused Maryland barns was used to line the lower walls and floor. The exterior, too, is clad with black locust harvested from a single source in New Jersey.

Quaker Meeting House and Arts Center, entrance to the worship space

Photo: Michael Moran Studio

Quaker Meeting House and Arts Center, worship space

Photo: Michael Moran Studio

Quaker Meeting House and Arts Center, worship space

Photo: Michael Moran Studio

The site’s nearly cardinal orientation means each elevation faces different environmental factors. Façade treatments respond to such conditions by, for example, moving away from the building on the south side to provide shading, and tucking in close to admit light into the studios on the north side. Systems provide a mixture of passive and active low-energy responses to environmental conditions, which vary from hot and humid to very cold. In addition to the abundant daylight, a photovoltaic array on a southern facing roof covers more than 40% of the building’s energy demands.

Landscape elements spiral out into the site to connect the building to its surroundings. The front façade was modified, too, to extend meetings out into the campus. A porch and garden connect the building to the plaza in front of it, a site-planning move also inspired by Quaker tradition.

Quaker Meeting House and Arts Center, access and façade

Photo: Michael Moran Studio

The Quaker Meeting House and Arts Center has received the 2014 AIA Institute Honor Awards in Architecture.

Jury comments

  • A beautiful project that is very well detailed and imagined. A remarkable transformation.
  • The obsolete building is thankfully lost in the new one; the new one is open, bright, and engaging.
  • The exterior is masterfully handled with subtle gestures that give it interest and shape. The architect manages to create a landmark building on the site while simultaneously transforming the interior spaces into an effective worship space.
  • Fascinating use of light and molding of space. Beautiful reinterpretation with a sensitive vernacular touch.
  • Great sustainability strategies and results.

 

 

Quaker Meeting House and Arts Center, arts studio

Photo: Michael Moran Studio

Project data

Engineer - structural: CVM Engineers
Engineer - MEP: Bruce E. Brooks & Associates
Engineer - civil: VIKA, Inc.
Engineer - geotechnical: GeoConcepts Engineering, Inc.
Landscape architect: Studio Bryan Hanes
Lighting consultant: ARUP
Acoustical consultant: K2 Audio

Advertisement

Related articles
Architecture

Staged reinterpretation: Row house rehabilitation in Shanghai

The architects wanted to keep the "spirit" of the house alive on the one hand, and yet replace the historic ...

mehr
Architecture

Folded roof landscape: Day care centre by dorte mandrup arkitekter

S. 1170

The children's day care centre embedded in the dune foreshore of Råå forms a conspicuously inconspicuous silhouette against the green ...

mehr
Architecture

Towards the sun: Japanese mini-house in Kodaira

House GEH, which stands in Kodaira, has been created as a single-family dwelling offering quality of life despite spatial constraints.

mehr