Print page
-

Topics

Architecture | Topics

Private and Public: Mixed-use Building Complex in Bologna

MAST Foundation is a cultural and philanthropic institution that focuses on art, technology and innovation and favours the development of creativity and entrepreneurship also cooperating with other institutions, in order to support economic and social growth. The new building is the result of a restricted design competition held in 2006.

Architect: Labics
Location: Via Speranza 42, 40133 Bologna, Italy

Mixed-use Complex in Bologna by Labics, façade and sculpture by night

Photograph: Christian Richters

Mixed-use Complex in Bologna by Labics, façade and water basin

Photograph: Christian Richters

Mixed-use Complex in Bologna by Labics, façade and water basin by night

Photograph: Christian Richters

Conceived by the president of COESIA – an innovation-based industrial solutions company – Isabella Seragnoli, MAST is a private initative open to the community that improves both staff welfare and the company’s public image. The activities offered to external visitors, as well as the services dedicated to company employees. The competition brief asked to develop a series of buildings across the company campus, providing staff facilities – creche, canteen, academy, staff club and wellness centre – as well as public spaces such as a training centre, auditorium, and a company museum.

The program of the competition has been interpreted by Labics who aimed at bringing together different functions in a single complex and giving the building greater strength and identity, so as to delineate an interface between public and private. The final result is a composite building, a sort of micro-city dedicated to arts, innovation, and technology appearing as compact volume from the outside, yet articulated in pathways and functions on the inside.

Mixed-use Complex in Bologna by Labics, surrounding park and sculpture

Photograph: Christian Richters

Mixed-use Complex in Bologna by Labics, ramps connect building and park

Photograph: Christian Richters

Mixed-use Complex in Bologna by Labics, section AA

Section AA: Labics

Mixed-use Complex in Bologna by Labics, section BB

Section BB: Labics

Mixed-use Complex in Bologna by Labics, section CC

Section CC: Labics

Starting from the ground floor, MAST hosts a company canteen, an exhibition hall, service rooms, a gym and a large nursery with its own garden. First level has an exhibition space and a cafeteria, whereas the top floor is partly occupied by a number of classrooms, a spacious foyer and an auditorium which can accommodate 400 people. Underground there is a three-level parking for company staff and visitors.

Mixed-use Complex in Bologna by Labics, floor plan level 0

Ground floor plan: Labics

Mixed-use Complex in Bologna by Labics, floor plan level 1

Floor plan 1st floor: Labics

Mixed-use Complex in Bologna by Labics, floor plan level 2

Floor plan 2nd floor: Labics

Mixed-use Complex in Bologna by Labics, creche interior

Photograph: Christian Richters

Mixed-use Complex in Bologna by Labics, creche with children

Photograph: Christian Richters

Mixed-use Complex in Bologna by Labics, creche interior

Photograph: Christian Richters

Mixed-use Complex in Bologna by Labics, creche interior

Photograph: Christian Richters

Mixed-use Complex in Bologna by Labics, auditorium

Auditorium, photograph: Christian Richters

Mixed-use Complex in Bologna by Labics, exhibition room

Exhibition room, photograph: Christian Richters

Mixed-use Complex in Bologna by Labics, circulation diagram

Circulation: Labics

To fulfill the elaborate and diverse functional programme requests, the building was designed studying the possible dynamics of users flows through various inner spaces. A continuous path runs through the entire building and links together all the activities, connecting them with the city and turning the complex into a lively place open to the community. Two major pedestrian ramps extend from the core of the building to the main access, from where you can reach the exhibition space on the first floor and then continue toward the foyer and the auditorium, one of the nerve centre of the complex. Passing through the full height space, you can go down to the cafeteria and the company canteen. The complex expresses a somewhat hybrid identity, which cannot be identified with one of the activities hosted, but at the same time, it is able to represent them all.

Mixed-use Complex in Bologna by Labics, ramps connecting building and park

Photograph: Christian Richters

Mixed-use Complex in Bologna by Labics, elevation north-east

Elevation North-East: Labics

Mixed-use Complex in Bologna by Labics, elevation south-west

Elevation South-West: Labics

Mixed-use Complex in Bologna by Labics, elevation north-west

Elevation North-West: Labics

Mixed-use Complex in Bologna by Labics, elevation south-east

Elevation South-East: Labics

Mixed-use Complex in Bologna by Labics, linked buildings

Photograph: Christian Richters

Mixed-use Complex in Bologna by Labics, linked buildings

Photograph: Christian Richters

Between public and private
The building differs from the surrounding fragmented urban fabric in that it addresses its context, mediating between the solidity of the existing buildings on the company campus and the open spaces of the nearby River Reno park. It therefore has two ‘fronts’: a private, linear one which relates to the existing company buildings, and a second, public front that opens toward the city and park. This entrance consists of long ramps which directly address the park, inviting the public into the heart of the building.

Mixed-use Complex in Bologna by Labics, colorful façade at night

Photograph: Christian Richters

Mixed-use Complex in Bologna by Labics, colorful façade

Photograph: Christian Richters

Mixed-use Complex in Bologna by Labics, colorful façade from inside

Photograph: Christian Richters

Mixed-use Complex in Bologna by Labics, interior

Photograph: Christian Richters

Mixed-use Complex in Bologna by Labics, interior

Photograph: Christian Richters

Mixed-use Complex in Bologna by Labics, façade and sculpture

Photograph: Christian Richters

MAST appears as a light, translucent and changeable building. The double skin-glass envelope covers the entire facade and it is composed of two layers: A transparent curtain wall and a glazed layer screenprinted with a pixelated photographic design. At night, the building becomes a bright seetrough object.

The landscape project is designed by architect Paolo Pejrone. At the main entrance, the monumental red sculpture ‘Old Grey Beam’ by Mark di Suvero.

Project data

Client: Coesia Group
Structural engineers: Proges Engineering - Andrea Imbrenda eng.; Mechanical and electrical engineers: Hilson Moran Italia;
Lighting: Baldieri
Acoustics: Dr. Higini Arau
Landscape: Paolo Pejrone arch.
Competition: 2006
Project duration: 2009-2013
Gross floor area: 25,000 m²
Net floor area: 12,000 m²
Cost: Euro 40 million

Advertisement

Related articles
Architecture

Silver times ahead: Nursing home in Austria

In 2009, the community of Nenzing held a Europe-wide competition for the design of a new nursing home, whereby the ...

mehr
Architecture

Living structure: Visitors‘ centre at fortress Sparrenburg

The visitor information centre at the historic Sparrenburg fortress, which opened on 17 September, will function as an informative spatial ...

mehr
Architecture

Natural idyll at a military training area: The Outdoor Recreation Center in Grafenwöhr

A settlement of wooden huts between wild boars and tank convois for the recuperation of U. S. Army soldiers' and ...

mehr