Print page
-

Topics

Architecture | Topics

My Precious: Alex Monroe Studio, London

The new jewellery studio is sited within a stone’s throw of The Shard in the Bermondsey Conservation Area, providing a showcase for Alex’s growing international business. Consisting of a handcrafted 3-storey addition to an existing Edwardian single-storey shop front, the building provides workshop and studio space, alongside a boutique store, with meeting and dining spaces on the upper levels as well as a roof terrace with views towards London Bridge.

Architect: DSDHA, Deborah Saunt and David Hills
Location: 37 Snowsfields, London, SE1 3SU, UK

Alex Monroe Studio, London, DSDHA

Photograph: Dennis Gilbert

The new building operates as a bespoke ‘bookend’ to the original terrace, creating a strong prow that completes the street frontage. The design maintains the continuity of the shop fronts, whilst the additional floors form a separate metal clad volume that sits lightly above.

Alex Monroe Studio, London, DSDHA

Photograph: Dennis Gilbert

As in Monroe’s previous studio in Iliffe Yard, South London connections with the outside world are critical to providing good working conditions, and every opportunity to connect with nature was therefore seized. Sliding doors to the workshop open onto the street and allow for interaction with the world, providing a place to extend one’s view as a counterpoint to the focused work of the jewellers within. A balcony at the third floor extends the sense of openness in the dining/meeting room, and windows with a variety of outlooks are carefully placed to maximize engagement with the urban landscape.

Individual activities hosted on each floor are connected by a spacious ‘social’ staircase, claimed as an additional exhibition space and place of chance encounter, mitigating the challenge of what is, in effect, a pencil building – a term coined in Japan to characterize narrow buildings on tiny sites. The facade is precious, precise and carefully made. It is designed to celebrate the ‘art of making’. Featuring a slightly dark grey-bronze tonality the facade has a lustrous finish that subtly picks up on the surrounding buildings and their diverse tones and colours, and change in luminosity over the duration of the day.

Alex Monroe Studio, London, DSDHA

Section: DSDHA

Alex Monroe Studio, London, DSDHA

Photograph: Dennis Gilbert

The spacing of the vertical ‘fins’ on the elevation shifts selectively in front of windows to animate the facade and control views in and out of the building, introducing dynamism in the street, and de-scaling the building as a micro-tower in the company of both the Shard and Guy’s Tower. The rhythm of the facade is accentuated with a double height glazed area on the south elevation, across the workshop and meeting room levels, offering unobstructed views to the surrounding area. The horizontal detail relates directly to the neighbouring terrace to reference, but not mimic, the context.

Alex Monroe Studio, London, DSDHA

Photograph: Dennis Gilbert

The building structure is constructed entirely from prefabricated structural timber panels, the use of which has removed 27.1 tonnes of CO2 from the atmosphere. Internally this simple structure is left visible. This raw finish provides a robust setting for the studio where all the built-in furniture has been made from the same timber specifically for each part of the jewellery making process. Over time the timber will reveal a patina of use, recording day-to-day life.

Alex Monroe Studio, London, DSDHA

Photograph: Dennis Gilbert

Alex Monroe Studio, London, DSDHA

Photograph: Dennis Gilbert

DSDHA
Established in 1998 by Deborah Saunt and David Hills, their  work blurs the boundary between architecture, landscape and urbanism, and is best known for its innovative approach to sustainability and public engagement. Their projects have been recognised with ten RIBA Awards in the last decade, and they have twice been nominated for the Mies van der Rohe Prize for Contemporary Architecture.

www.dsdha.co.uk

Advertisement

Related articles
Architecture

Vertical accentuation: Rotsee Finish Line Tower

S. 706

The Finish Line Tower ("Zielturm") for rowing regattas at Lake Rotsee, Switzerland, offers a relief-like façade and subtle offsets in ...

mehr
Architecture

A Holiday Among the Ruins: Astley Castle

S. 416

With a budget of 2.5 million pounds and a fine feeling for detail, the neglected castle has now been reborn ...

mehr
Architecture

Puristic facades in exposed concrete: Chipperfield's office extension in Berlin

S. 605

Puristic, modern and clear – this is the impression made by the exposed concrete facades at David Chipperfield Architects' Berlin ...

mehr