Print page
-

Topics

Architecture | Topics

Liveable World Trade Centre in Wenzhou by UNStudio

The functional shift of the WTC area, from a business and financial district to a mixed-use development which includes cultural and recreational facilities and a high percentage of residential properties, will create a forward-looking and sustainable city district that has all the components needed to support economic growth whilst propelling social connectivity and local identity.

World Trade Centre in Wenzhou by UNStudio

Rendering: UNStudio

World Trade Centre in Wenzhou by UNStudio

Model

UNStudio’s competition winning design proposed five towers ranging from 287m for the main tower to 146m for the smallest tower. The office towers, including the World Trade Centre offices, are situated in the North area of the development. High end residential apartments are located on the upper levels of these towers, with residences that enjoy the best 360 degree views overlooking the whole peninsula. The programme mix of office and residential ensures an intertwining of functions and activation throughout the day and night.

In the South part of the development residential towers and a hotel tower are located. In accordance with the competition brief the total above ground area adds up to 500,000 m², including shopping and commercial areas of 150,000 m², office areas of 160,000 m², hotel area of 50,000 m² and a high-rise condominium are of 140,000 m².

World Trade Centre in Wenzhou by UNStudio

Typology

World Trade Centre in Wenzhou by UNStudio

Typology

The design for the new World Trade Centre presents a green neighbourhood in the sky which is combined with three main elements:

  • Trade and business
  • Diverse programme mix
  • Accessible public landscape


Design concept
The notion of precious objects on a tray drives the main design concept, where the continuous podium landscape occupies the entire site and serves as a tray-like, green plain for the towers. The harmonious composition of the towers affords a unique image of the development from all different views. The composition will interweave with its surroundings, yet will remain recognisable as family of objects. On the tower scale ‘frames’ underline the concept of neighbourhoods in the sky which create unique locations with distinct identities.

World Trade Centre in Wenzhou by UNStudio

Concept and identity of the towers

World Trade Centre in Wenzhou by UNStudio

Façade differentiation through different balcony, materiality, and grad of cantilevering

Where these frames overlap the so-called ‘Eyes’ are located. These are commonly used spaces such as sky gardens and lounges for use by residents, or social gathering places for office areas that afford the best views towards the river and Wenzhou city centre. Both the frames and the ‘eyes’ enhance the character of this future city symbol.

World Trade Centre in Wenzhou by UNStudio
World Trade Centre in Wenzhou by UNStudio

The landscape is the unifying element in the overall design, providing the display element for the tower objects. It is in large parts publically accessible and establishes a continuous green connection that links through the central green axis to the riverfront area.

The competition design proposes zoning by differently themed areas embedded into the landscape that are related to cultural and entertainment functions. At the central water stream and on the lower podium level the landscape has a lively character with various functions. In contrast, the top of the roof enjoys a more private character. This zoning creates diverse green areas that can satisfy the different needs of residents, visitors and business people alike.

World Trade Centre in Wenzhou by UNStudio
World Trade Centre in Wenzhou by UNStudio

Background
Wenzhou city lies in the dense economic zone along the coast of Southeast China, next to the Yangtze River Delta region. The deep water sea port outside of Wenzhou and the inland channel to the sea expands the city’s access advantages for international and domestic markets. The World Trade Center is located in the Oubei Sanjiang area which has the highest development potential in Wenzhou.

According to the master plan, the Oubei Sanjiang area is positioned as an integrated functional area with, among others, business, modern residence, tourism service, leisure and entertainment functions rolled into one.

World Trade Centre in Wenzhou by UNStudio

Project data

Client: Shanghai World Trade (Shanghai) Holdings Group
Location: Wenzhou, China
Building surface: 500.000 m² above ground
Building site: 4 plots total 154,900 m², the developable area is 111,237 m²
Programme: Towers with offices, residential and hotel, podium with retail and cultural functions
Status: Competition 1st prize

Landscape consultant: Loos van Vliet
Structure consultant: ARUP Shanghai
Sustainability consultant: ARUP Hong Kong

Advertisement

Related articles
Architecture

Towards the sun: Japanese mini-house in Kodaira

House GEH, which stands in Kodaira, has been created as a single-family dwelling offering quality of life despite spatial constraints.

mehr
Architecture

Veiled transparency: Residential building by Fumihiko Sano

S. 998

Fine metal mesh envelopes the facade of the MoyaMoya House like a silvery veil, with the cubic building acting not ...

mehr
Architecture

Ode to in-situ concrete: House in Basel

Both indoor and outdoor walls show the textural imprint of longitudinal wooden shuttering, and even some of the fixtures are ...

mehr