Print page
-

Topics

Architecture | Topics

Hard exterior, soft heart: Villa by Shigeru Ban

Architect Shigeru Ban has just been awarded the Pritzker Prize. His design for a villa in the Japanese city of Hakone follows a formal inner logic: a teardrop-shaped courtyard has been cut out of a nearly enclosed rectangle. It leads to an unusual distribution of space.

Architects
: Shigeru Ban Architects, Tokyo
Location
: Hakone, Kanagawa, Japan

Villa Sengokubara_S Residence by Shigeru Ban Architects, courtyard

Photo: Hiroyuki Hirai

A square whose sides each measure 30 metres forms the main area of the villa, whose spaces are arranged around the teardrop-shaped courtyard. At the tip of the teardrop, the two perpendicular roof ends form the entryway: the pointed roof end on the west side crosses the boundary of the square, juts out to the edge of the property and leads visitors from there to the two entrances to the cube, which has a certain hermetic quality.

Villa Sengokubara_S Residence by Shigeru Ban Architects

Photo: Hiroyuki Hirai

Villa Sengokubara_S Residence by Shigeru Ban Architects, floor plan

Floor plan: Shigeru Ban Architects

Villa Sengokubara_S Residence by Shigeru Ban Architects, section

Section: Shigeru Ban Architects

Villa Sengokubara_S Residence by Shigeru Ban Architects, entrance

Street view on entrance, Photo: Hiroyuki Hirai

Villa Sengokubara_S Residence by Shigeru Ban Architects, entrance

Photo: Hiroyuki Hirai

Villa Sengokubara_S Residence by Shigeru Ban Architects, view from entrance to street

View from the entrance towards the street, Photo: Hiroyuki Hirai

Villa Sengokubara_S Residence by Shigeru Ban Architects, courtyard

Courtyard, Photo: Hiroyuki Hirai

Villa Sengokubara_S Residence by Shigeru Ban Architects, courtyard

Photo: Hiroyuki Hirai

The individual living functions are arranged like pearls on a necklace: each room overlooks the green courtyard. The façade to the yard is completely glazed and thus blurs the limits between interior and exterior space.

The south wing is home to the owners' living spaces: living and dining areas, kitchen, bedrooms and studies. On the opposite side, accessible via a separate entrance, we find the guest rooms, a fitness room and covered carport. The two spatial volumes are interrupted by an open passageway leading to the garden. The partition walls in the interior spaces are arranged towards an imaginary centre point and create the effect of obliquely cut slices of cake. The supporting structure is made of L-shaped wooden beams whose various heights form an undulating roof.

Villa Sengokubara_S Residence by Shigeru Ban Architects, stairs to gallery

Main entrance, the stairs lead to a gallery and working area. Photo: Hiroyuki Hirai

Villa Sengokubara_S Residence by Shigeru Ban Architects, living room

Living room and eating aera, Photo: Hiroyuki Hirai

Villa Sengokubara_S Residence by Shigeru Ban Architects, living room

Photo: Hiroyuki Hirai

Villa Sengokubara_S Residence by Shigeru Ban Architects, working area in the gallery

Working area in the gallery, Photo: Hiroyuki Hirai

Structural engineer: Hoshino Structural Engineering
General contractor: Hakone Construction
Site:  1,770 m²
Gross floor area: 576.89 m²
Usable space: 452.60 m²
Completion: August 2013

Von Jana Hampe
12.06.2014
courtyard , Hakone , Japan , residential building , Shigeru Ban , timber , Villa

Advertisement

Related articles
Architecture

Added Value from Subtraction: A Single-Family Dwelling in Germany

S. 746

This new construction, designed by Unterlandstättner Architekten, distinguishes itself from the rest as a sculptural creation.

mehr
Architecture

A generous feeling of space: From garage door to premium facade

S. 754

In Zurich a new building complex was completed in which some of the windows can be opened all the way ...

mehr
Architecture

A Holiday Among the Ruins: Astley Castle

S. 416

With a budget of 2.5 million pounds and a fine feeling for detail, the neglected castle has now been reborn ...

mehr