Print page
-

Topics

Architecture | Topics

Brooklyn Botanic Garden Visitor Center

The Brooklyn Botanic Garden Visitor Center is an inhabitable topography defining a threshold between the city and the garden, culture and cultivation. Nested into an existing berm, the LEED Gold building is a seamless extension of the garden path system, framing views through the historic garden. A chameleon-like structure, the visitor center transitions from an architectural presence at the street into a structured landscape in the botanic garden. The building redefines the physical and philosophical relationship between visitor and garden, introducing new connections between landscape and structure, exhibition and movement.

Architects: WEISS/MANFREDI
Location: 1000 Washington Ave, New York, NY 11238, USA

Brooklyn Botanic Garden Visitor Center, in context of the city

Photo: Albert Vecerka/Esto

The Brooklyn Botanic Garden Visitor Center is located within the berm that separates the Brooklyn Museum parking lot from the botanic garden. The Garden contains a variety of landscapes organized into discrete settings; the Visitor Center serves as legible point of arrival and orientation, and it defines a new threshold between the city and the landscapes of the 52-acre garden.

Brooklyn Botanic Garden Visitor Center, in context of the city

Photo: Albert Vecerka/Esto

Brooklyn Botanic Garden Visitor Center, green roof and upper garden terrace

Photo: Albert Vecerka/Esto

The visitor center has an architectural presence at Washington Avenue yet transitions into a structured landscape as it moves into the botanic garden. Nestled into the berm on the north side and topped with an undulating green roof, the building blends gracefully into the landscape.

On the south side, too, the design mediates the relationship between “culture” and “cultivation” through veiled views into the garden from the exhibition gallery. The gallery’s curved glass surfaces are spectrally selective and fritted to minimize heat gain and maximize natural illumination. In addition to the gallery, the center’s program includes an information lobby, orientation room, restrooms, gift shop, café, catering and kitchen, and an event space.

Brooklyn Botanic Garden Visitor Center, gallery and atrium

Photo: Albert Vecerka/Esto

Beyond the native grasses planted on the green roof and the drought-resistant species that populate the landscape, the center integrates other sustainable elements (a geothermal exchange and a rain garden, for example) to further its educational mission and environmental goals. Materials were purchased locally, and quite appropriately a century-old Ginko tree was successfully transplanted on-site, while other trees in conflict were harvested, milled, and integrated into interior finishes.

Brooklyn Botanic Garden Visitor Center, topography and green roof

Photo: Albert Vecerka/Esto

The Brooklyn Botanic Garden Visitor Center has received the 2014 AIA Institute Honor Award in Architecture.

Jury comments

  • The Brooklyn Botanic Garden Visitor Center is quite wonderful – simple and exquisite.
  • It is a ribbon of building, integrating roof, pedestrian experience, and city context.
  • The building is extremely inviting. Its innovative and welcoming design are very well-fitted to the landscape and its context. Transition from the human-made environment to the natural environment was executed in a dexterous manner.
  • We are entranced by this project not because it is a visual masterpiece, but because of the care with which the architects designed it.

In 2008, before being built, the visitor centre has been recognized by the New York City Public Design Commission with an Award for Excellence in Design. It was opened to the public on 16 May 2012.

Brooklyn Botanic Garden Visitor Center, view from Cherry Walk

Photo: Albert Vecerka/Esto

Brooklyn Botanic Garden Visitor Center, Cherry Esplanade

Photo: Albert Vecerka/Esto

Project data

Engineer - structural and civil: Weidlinger Associates
Engineer - MEP/FP: Jaros, Baum & Bolles
Geothermal/geotechnical engineer: Langan Engineering and Environmental Services
Landscape architect: HM White
Acoustics/AV/security consultant: Cerami & Associates
Lighting design consultant: Brandston Partnership

Advertisement

Related articles
Architecture

Susi Weigel Kindergarten in Austria: Inspiration from Children's Story books

At the new kindergarten in Bludenz, the interior design takes inspiration from motifs by the artist for children's story books. ...

mehr
Architecture

Complete Facade Greening: High-Rise Apartment Building in Milan

Flora and fauna take on added importance in this exemplary living concept for increasingly densely populated metropolises by becoming an ...

mehr
Architecture

House Without Heating: Office Building in Austria

Building "2226" is planned without heating, cooling, and mechanical ventialtion but should provide constant temperature between 22 und 26 degrees ...

mehr